Dacă ești neplătitor de TVA în cadrul unui PFA, SRL sau o Întreprindere Individuală și îți dorești să colaborezi cu firme impozabile din interiorul Comunității Europene, atunci este posibil să ai nevoie de un cod special de TVA, de altfel numit și un cod TVA intracomunitar.
1. Ce este codul TVA intracomunitar
Codul TVA intracomunitar este un cod atribuit entităților juridice neplătitoare de TVA (PFA, SRL sau Întreprindere Individuală) și le permite acestora să realizeze tranzacții cu alte firme impozabile din Uniunea Europeană.
Aceste firme rămân neplătitoare de TVA în România, vor continua să emită facturi fără TVA și nu își vor deduce nici TVA-ul din achiziții. Codul de TVA intracomunitar este folosit doar pentru cooperarea cu companiile din Uniunea Europeană.
2. Când este necesar codul TVA intracomunitar
Ai nevoie de un cod TVA intracomunitar dacă:
a. Prestezi sau achiziționezi servicii cu companii din spațiul intracomunitar
Dacă achiziționezi servicii, firma ta este obligată să-și transmită propriul cod TVA intracomunitar care va fi trecut pe factură, iar TVA-ul de 19% îl vei declara și plăti ulterior în România. Dacă prestezi servicii, firma ta este obligată să ceară clientului codul său TVA intracomunitar ca să îl poată trece pe factură (la rândul său, clientul își va plăti TVA-ul în țara de proveniență).
b. Achiziționezi produse de la furnizori din UE, iar valoarea depășește plafonul de 10.000 euro
Precum în cazul serviciilor, pe factură se va trece codul TVA intracomunitar, iar TVA-ul aferent îl vei declara și plăti în România.
c. Achiziționezi produse de la furnizori din UE, dar valoarea NU depășește plafonul de 10.000 euro
Dacă țara din care ai cumpărat are un TVA mai mare decât cel al României de 19%, poți alege să ceri codul intracomunitar de TVA astfel încât să plătești o taxă mai mică în țara noastră.
3. Cum se obține codul TVA intracomunitar
Ca să obții codul de TVA intracomunitar trebuie să depui următoarele documente la sediul ANAF de care aparține firma ta:
Declarația 091, completată și semnată în două exemplare
Copie după certificatul de înregistrare al firmei (CUI-ul)
După caz, alte documente suplimentare precum ultima balanță sau un memoriu justificativ
Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA intracomunitar împreună cu codul TVA intracomunitar se eliberează fie pe loc, fie în câteva zile lucrătoare. Depunerea și ridicarea documentelor se face de către administratorul firmei, iar dacă nu se poate prezenta fizic, acesta poate să împuternicească altă persoană prin intermediul unei procuri notariale.
4. Anularea codului TVA intracomunitar
Înregistrarea pe care ai facut-o la ANAF expiră într-un an calendaristic. Astfel, dacă nu dorești să o prelungești, poți să optezi pentru acest lucru dacă respecți o condiție: valoarea achizițiilor intracomunitare pentru anul în care ceri anularea nu depășește plafonul de 10,000 euro.
Înregistrarea ta în scop de TVA intracomunitar se poate anula din oficiu sau la cerere de către instituțiile fiscale dacă:
Te-ai înregistrat în scopuri de TVA, conform art. 316 Cod fiscal
Soliciți anularea conform alin. (5), (6) și (8) din art. 317 al Codului fiscal
Activitatea economică a firmei tale încetează
Creează și emite facturi rapid cu aplicația multifuncțională Banqup. Platforma de administrare și facturare Banqup te ajută să primești, să emiți și să monitorizezi starea de plată a fiecărei facturi primite. Nu neglija impactul facturilor care nu au fost emise la timp, în fluxul de numerar dar și în relația cu clienții. Află de ce este importantă emiterea facturilor la timp din acest articol, și evită situații neplăcute care nu sunt de dorit. De asemenea, prin intermediul aplicației Banqup poți redirecționa toate documentele financiare de interes către contabilul tău.