Ce este RO e-Factura? Află mai multe despre ce presupune RO e-Factura și cum te poate ajuta să-ți optimizezi procesele de facturare.
Începând din 2024, în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, toate companiile vor fi obligate să emită facturi exclusiv prin intermediul sistemului RO e-Factura în maximum cinci zile de la data emiterii facturii.
Concret, toate întreprinderile, cum ar fi PFA-ul, SRL-ul, IMM-urile, II și IF, sunt obligate să utilizeze doar facturi electronice atunci când tranzacționează între ele. Și, cu alte cuvinte, toate facturile trebuie să fie create și administrate prin intermediul RO e-Factura - o modalitate simplă și eficientă de a emite și primi facturi.
Așadar, este timpul să te pregătești! Banqup este aici pentru a-ți oferi toate informațiile de care ai nevoie și pentru a face tranziția către RO e-Factura cât mai simplă și eficientă.
RO e-Factura este un sistem electronic de emitere și transmitere a facturilor către ANAF, sub forma unui fișier de tip XML, ce conține informații specifice și codificate și care permite autorităților fiscale să monitorizeze cu precizie gradul de colectare a TVA-ului și al altor taxe și impozite. Astfel, prin intermediul e-Factura ANAF poate accesa, în timp real, informații despre facturile emise între companii.
În prezent, în România, 99,8% din facturile electronice trimise către ANAF sunt validate instantaneu, fără erori.
Pentru a te pregăti pentru implementarea facturării electronice, este esențial:
Să te asiguri că ai creat un cont SPV (Spațiul Privat Virtual ANAF) pe numele firmei tale, în calitate de reprezentant legal (atât tu cât și contabilul vostru trebuie să dețineți conturi SPV - tu ca titular, iar contabilul ca împuternicit).
Să efectuezi înregistrarea în Registrul RO e-Factura.
Acum că știi ce trebuie să faci, optează pentru Banqup pentru a-ți facilita înregistrarea și gestionarea facturilor electronice!
Prin integrarea cu ANAF Banqup se asigură că toate datele și documentele fiscale generate și transmise sunt în conformitate cu cerințele fiscale curente și elimină riscul de erori, asigurându-vă că facturile emise sunt valide.
Banqup ușurează procesul de transmitere a facturilor către ANAF prin prelucrarea facturilor și transmiterea acestora automat în formatul tehnic XML impus de ANAF, care sunt ulterior validate în SPV. Cu Banqup te asiguri că documentele sunt în deplină concordanță cu cerințele fiscale ale autorităților.
Cu Banqup, beneficiezi de o arhivă securizată care păstrează automat documentele pentru o perioadă de 10 ani, începând de la sfârșitul anului financiar în care au fost emise.
Banqup pune la dispoziție 3 pachete, fiecare cu beneficii specifice, care pot fi customizate la cerere. Fie că sunteți o afacere mică, în creștere sau o corporație de anvergură, Banqup are o soluție pentru pentru a satisface toate nevoile administrative ale companiilor de mici și mari dimensiuni .
Până la 50 de documente
pe lună
Start la o administrare 100% digitală rapid și ușor
pe lună
Administrare 100% digitală cu soluție de plată integrată.
pe lună
Sancțiunile contravenționale pentru netransmiterea facturilor electronice în RO e-Factura vor fi aplicate în două faze, conform calendarului de tranziție la utilizarea generalizată, în relația B2B, a acestui sistem.
Proiectul privind măsurile fiscale, trimis spre promulgare, stabilește următoarele:
Prima fază, între 1 aprilie și 30 iunie 2024: emitenții care nu transmit facturile electronice în RO e-Factura în termen de cinci zile lucrătoare pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei;
A doua fază, începând cu 1 iulie 2024: doar facturile electronice sigilate de Ministerul Finanțelor, după transmiterea lor în RO e-Factura, vor fi recunoscute ca documente originale cu efecte fiscale. Destinatarii vor fi pasibili de sancțiuni dacă acceptă facturi de la emitenți în alt format decât cel stabilit pentru sistemul RO
e-Factura.