Cum fiecare entitate juridică are obligații fiscale, în continuare vom afla care sunt costurile de funcționare ale unui PFA. O Persoană Fizică Autorizată trebuie să plătească următoarele taxe și impozite:
10% impozitul pe venit
25% contribuții la CAS
10% contribuții la CASS
1. Impozitul pe venit
Una dintre taxele PFA-ului este impozitul pe venit. Suma datorată de un PFA este fixă, de 10%, însă se calculează diferit în funcție de modalitatea de impozitare aleasă de către entitatea juridică.
Dacă PFA-ul a ales impozitarea în sistem real, atunci valoarea de 10% se aplică la venitul net realizat din activitatea economică concretă. Venitul net se află realizând diferența dintre venitul brut impozabil și cheltuiele deductibile. Aceste valori se regăsesc în Registrul de Evidență fiscală, unul dintre documentele necesare PFA-ului care își ține evidența contabilă în partidă simplă. Află mai multe informații despre restul documentelor necesare unui PFA pentru a-ți desfășura activitatea în mod legal, aici.
Pe de altă parte, dacă PFA-ul a ales impozitarea la normă de venit, atunci valoarea de 10% se aplică unei sume prestabilite de lege. Sumele sunt specifice pentru fiecare domeniu de activitate, dar și după locația PFA-ului. De asemenea, trebuie să te asiguri de dinainte că activitatea pe care o desfășori este într-adevăr eligibilă pentru a fi impozitată la normă de venit, prin verificarea codurilor CAEN din județul în care te afli. Dacă ești eligibil pentru impozitarea la normă de venit, tot ce rămâne să faci este să estimezi care este suma venitului net pe care o să o ai la sfârșitul anului.
Dacă ai posibilitatea să alegi între impozitarea în sistem real și impozitarea la normă de venit, dar nu știi care este mai benefică pentru PFA-ul tău, ghidează-te după suma stabilită de lege pentru norma de venit.
De exemplu, putem spune că PFA-ul tău comercializează piese și accesorii pentru autovehicule și ți-ai înregistrat entitatea juridică în orașul Brașov. Norma de venit pentru această activitate și această locație este de 35,000 lei.
Dacă venitul tău net real estimat pe an este mai mic decât norma de venit, de exemplu 30,000 lei, atunci e mai bine să alegi impozitarea în sistem real, astfel vei putea plăti taxe mai mici.
10% din 30,000 lei (venitul tău) = 3,000 lei ✓
10% din 35,000 lei (norma de venit) = 3,500 lei
Dacă venitul tău net real estimat pe an este mai mare decât norma de venit, de exemplu 40,000 lei, atunci este recomandat să alegi impozitarea la normă de venit, deoarece îți va reduce din taxele pe care trebuie să le plătești.
10% din 40,000 lei (venitul tău) = 4,000 lei
10% din 35,000 lei (norma de venit) = 3,500 lei ✓
2. Contribuții la CAS
Al doilea tip de taxe pe care PFA-ul tău trebuie să le suporte sunt cele pentru pensie și sănătate. Indiferent de impozitarea aleasă, dacă venitul total anual este mai mare decât 12 salarii minime pe economie, atunci ești nevoit să plătești contribuții la CAS și CASS.
Din ianuarie 2022, salariul minim pe economie a devenit 2,550 lei, astfel dacă PFA-ul a avut în 2021 un venit anual mai mare de 30,600 lei, trebuie să plătești aceste contribuții.
Contribuția la CAS este de 25% din suma de 30,600 lei (12 salarii minime pe economie) adică 7,650 lei. Dacă PFA-ul tău nu a înregistrat un venit mai mare decât plafonul de 30,600 lei, dar dorești să plătești contribuții la pensie, se menține aceeași sumă de 7,650 de lei. Dacă venitul anual a trecut de 30,600 lei și dorești să oferi mai mult la contribuția pentru pensii, poți oferi 25% dintr-o sumă stabilită de tine.
3. Contribuții la CASS
Contribuția la sănătate este în valoare de 10% din același prag de 12 salarii minime pe economie (10% din 30,600 lei adică 3,060 lei). Pentru CASS nu poți contribui mai mult de 3,060 lei, dar dacă PFA-ul nu trece de plafonul de 30,600 și totuși dorești să plătești contribuții la CASS, poți plăti o sumă de 1,530 lei (10% din 6 salarii minime pe economie).
Simplifică operațiunile administrative ale PFA-ului tău și utilizează platforma digitală Banqup care îți ușurează munca și îți oferă în orice moment o perspectivă generală asupra stării tale financiare. Menține în ordine toate documentele financiare și non-financiare necesare firmei tale și scapă de vrafurile de hârtie interminabile pentru o claritate mult mai mare asupra următoarelor sarcini de lucru.